Alt om Gaia Sweater
Forestil dig en kølig sommeraften i haven, ved bålet med en kop kaffe i hånden, solen er ved at gå ned og nu bliver det faktisk lidt koldt. Her kommer Gaia ind i billedet.
Gaia Sweater er skabt ud fra en lignende situation som en trøje, der passer perfekt til en tur ud i naturen.
Navnet på sweateren er ligesom selve designet inspireret af naturen. Gaia er nemlig det gamle græske navn for Jordens gudinde og i nogle traditioner bruges Gaia som Jordklodens navn.
Sådan strikkes Gaia
Sweateren strikkes fra halskraven, som ombukkes og strikkes sammen med opslagskanten. Herefter strikkes frem og tilbage over bærestykket, indtil arbejdet samles, når lynlåsens slids er dannet. Arbejdets fortsættes rundt på pinden til kroppens bund, mens der undervejs tages fra til ærmer.
Kroppen afsluttes med en kort ombukket kant, som giver trøjen en elegant afslutning. Ærmerne strikkes ved, at de hvilende masker sættes på en pind, og der samles op under ærmet. Ærmerne formes med indtagninger langs underarmen, og kan strikkes på en rundpind 40 cm, indtil ærmet bliver for smalt. Derefter kan man enten bruge teknikken Magic loop, eller skifte til strømpepinde.
Ligesom kroppen, afsluttes ærmet også med en fin, ombukket kant.
Trøjens sidste trin er at montere lynlåsen. Her strikkes en smal belægning i hver side af halsens dybe slids, hvorefter lynlåsen syes i enten i hånden eller ved hjælp af en symaskine.
Vi har samlet en masse gode videoer, som kan hjælpe med at guide dig godt igennem alle processerne. Find dem her: link til video side.
Sweateren er en praktisk trøje, som nemt kan regulere temperaturen med lynlåsen i halsen, samtidig med, at den er let og passer til de danske vejrforhold i sommerhalvåret.
Pasformen på Gaia er lavet til både at passe under en jakke, da ærmegabet ikke er for dybt, samt til at se elegant ud, når den bæres som yderste lag.
Det skal du bruge, for at strikke en Gaia Sweater
Garn
Som det første, skal du have valgt hvilket garn, din Gaia Sweater skal strikkes i. Ligesom mange andre strikkeopskrifter, er der et væld af muligheder - så længe strikkefastheden passer, kan du bruge mange typer garn til Gaia opskriften. (psst.. strikkefastheden på Gaia Sweater er 18m / 25 p)
Vi har valgt at strikke Gaia Sweater i Tynn Peer Gynt fra Sandnes Garn og Brushed Lace fra Mohair By Canard, fordi vi synes at disse garner tilsammen giver en perfekt lethed og samtidig giver et naturligt look til modellen. Tynn Peer Gynt er et lækkert og slidstærkt garn, som er perfekt til sweatre, som bruges tit og er med i naturen.
Men vi drømmer også om Gaia Sweatre i andre garner! Højt på listen er en Gaia Sweater i Sunday fra Sandnes Garn med en følgetråd af Brushed Lace fra Mohair by Canard. Sunday garnet er et merinogarn, som vil give et endnu blødere resultat - især når den strikkes sammen med Brushed lace, som er den blødeste mohair, vi kender.
Hvis du foretrækker at strikke en Gaia Sweater i bare én tråd, vil vi anbefale dig at kigge på Peer Gynt fra Sandnes i den “tykkere” udgave eller Peruvian High Land Wool fra Filcolana, som holder faconen godt og du undgår de fnuldrerne mohair tråde.
Som sagt er det bare fantasien, der sætter grænser og vi forestiller os lækre udgaver i både Finull fra Rauma Garn og Pelsuld fra Hjelholt Garn.
Pinde og tilbehør
Når garnet er på plads, skal du selvfølgelig også bruge strikkepinde til dit Gaia projekt. Vi har ramt strikkefastheden 18m/25p på pind 4 mm, som bruges til bærestykke, krop og ærmer i længderne 40cm og 80cm (evt. 60cm hvis du foretrækker det). Kanterne i bunden af både krop og ærmer strikkes på en pind 3 mm (80 cm til krop og ærmer, medmindre du foretrækker strømpepinde på ærmet).
Andet brugbart udstyr til strikkeprojektet er maskemarkører, som markerer udtagninger på arbejdet. Dertil kommer en lynlås (vi er fan af lynlåsene fra Petiteknit, men så længe den er lang nok, kan alle bruges) og en spids nål, så du nemt kan montere lynlåsen (hvis du da ikke bruger en symaskine).
..men er den for svær til mig?
Det er jo selvfølgelig svært at generalisere, men hvis du før har strikket ret og vrang samt følger opskriftens udførlige instruktioner, vil vi våge at påstå, at alle kan strikke Gaia Sweater. Vi har samlet en masse gode hjælpevideoer, som kan hjælpe dig godt igennem de forskellige dele i strikkeopskriften fra opslagning til montering af lynlås. Det er ikke så svært, som det ser ud!
Er du overbevidst?
Så følg linket til opskriften og kom i gang med din Gaia Sweater!
God strikkelyst!